+36-30/641-76-13

álmaid bútorai gyorsan, kompromisszumok nélkül

Menü Keresés

HOWA Blog

Álmaid bútorai gyorsan, kompromisszumok nélkül

2016.09.21.

Így ismered fel a rossz minőségű konyhát

A konyha mindig is az életünk központi színtere volt, nem csoda, hogy minden bulinak a központja és a család is itt tölti a legtöbb időt. Egy hibásan megtervezett konyhát ugyanakkor szenvedés használni, felesleges időt és energiát vesz el, és akkor még nem is beszéltünk a szerkezeti hibákról. 

Összegyűjtöttük, hogyan előzheted meg a leggyakoribb szerkezeti hibákat, ha éppen most tervezed a konyhádat vagy mire érdemes figyelned, ha egy használt lakás vásárlásakor szeretnéd elkerülni a buktatókat.

9 leggyakoribb hiba a konyhában

  1. Látványterv hiánya
  2. Gondos tervezés nélküli kivitelezés
  3. Szakértő nélküli alapanyagbeszerzés
  4. Nem megfelelő vasalatok használata
  5. Csavarokkal vannak összerakva a szekrények
  6. Nem műanyag lábakon állnak a szekrények
  7. Nincsenek nútba rakva a szekrények hátfalai
  8. Nincsenek körbezárva a szekrények oldalai
  9. Papírfóliával készült az élzárás


1. Látványterv hiánya
Ki ne álmodta volna meg már évekkel ezelőtt álmai konyháját. Tudjuk a színét, a szekrények elhelyezkedését, hogy hol lesz a hűtő, hol lesz a sütő és a mosogató. Azonban csak óvatosan! Nem biztos, hogy a fejünkben olyan élénken élő képet tökéletesen sikerül átadni az asztalosnak, nem biztos, hogy az elképzelt elrendezés a valóságban is olyan jól mutat majd, vagy a színek olyan mesések lesznek. Rengeteg félreértést és bosszúságot spórolhatsz meg, ha ragaszkodsz a látványterv elkészítéséhez, így már a tervezés szakaszában is könnyedén lehet módosítani és azonnal kiderülnek a hiányosságok is. Mindig ragaszkodj a 3D-s látványtervhez!

2. Gondos tervezés nélkül nincs kivitelezés
Tudtad, hogy egy rosszul megtervezett konyhában évente akár több km utat is meg kell tenni feleslegesen? Mennyivel egyszerűbb, ha minden kézre áll, ha éppen csak egyet kell lépned oldalra, hogy elérd a szükséged hozzávalót, vagy egyetlen fordulattal a sütőbe teheted a húst?
Ahogy a világ fejlődik, bizony a konyhatervezés is egy külön művészetté nőtte ki magát, rengeted ötlettel, elemmel és megoldással tehető könnyebbé és hatékonyabbá a konyhában eltöltött idő. Válassz olyan szakmai tapasztalattal rendelkező asztalost, aki kreatív és modern megoldásokkal segít megtervezni a konyhádat, és személyre szabott megoldásokat ajánl, pontosan a te életviteledhez alakítva.

3. Szakértő nélküli alapanyagbeszerzés
Mi sem egyszerűbb, mint elmenni a közeli bútoráruboltba és megrendelni a megálmodott bútor összetevőit! Ne gondold! Ha ilyet kér tőled az asztalosod, azonnal hagyd ott!
A beszerzés során ugyanis a kereskedő rengeteg szakmai kérdést fog feltenni, amelyekre laikusként nem fogsz tudni válaszolni, így nagy eséllyel olyan alapanyagokat vásárolnál, amelyek nem felelnek majd meg a célnak és nem tudjátok felhasználni. Ha pedig mégis, amiatt évekig bosszankodsz majd! Az alapanyag beszerzése az asztalos feladata, bízd nyugodtan rá!

4. Nem megfelelő vasalatok használata
A fentiek a vasalatokra is ugyanúgy érvényesek. Gondoltad volna, hogy lehet kapni ugyanolyan célt szolgáló vasalatot 100 és 350 Ft-ért is? A különbség természetesen a minőségben van, hisz amíg az első jó, ha 1 évig probléma nélkül működik, addig a minőségi, márkás vasalatokra akár 8-10 év garanciát is vállal a gyártó. Ilyenek pl. a Blum vasalatok is.

5. Csavarokkal vannak összerakva a szekrények
Lehet, hogy egyszerűbbnek tűnik csavarokkal rögzíteni a szekrényeket, de máris oda a stabilitás és a tartósság. Egy csavarozott szekrény soha nem lesz olyan erős, mint egy ragasztott. Gondolj csak bele, hogy csavarozás esetén mindig a bútorlap közepébe fúrják a csavart, ahol a leggyengébb az anyag, előbb-utóbb mozogni kezd, a szekrény oldala is megszállhat és el is mozdulhat nagyobb igénybevétel esetén, pl. ha kamraszekrényként használjuk. Ragaszkodj a ragasztott rögzítéshez!

6. Nem műanyag lábakon állnak a szekrények
Azok a szekrénytestek, amelyek nem műanyag lábakon, hanem saját anyagukból készült lábakon állnak, szinte kizárt, hogy tökéletesen vannak szintezve. Arról nem is beszélve, hogy egy esetleges csőtörés esetén az egész alsószekrényt cserélhetjük. Ettől megkímélnéd magad, igaz?

7. Nincsenek nútba rakva a szekrények hátfalai
A ún. nút egy hasíték a szekrény hátán, amelybe a hátfalat lehet csúsztatni. Ha ez hiányzik és a hátfalakat csak egyszerűen a szekrény hátára fektetve kapcsozták vagy szegelték, akkor akár egy takarítás során is könnyedén be lehet nyomni, a helyére visszaerősíteni ugyanakkor csak a szekrény elmozdításával lehet, amely pl. egy kamraszekrény esetében nem egyszerű feladat. Arról nem is beszélve, hogy a por, kosz és akár a rovarok is könnyebben utat találnak maguknak a szekrény tartalmához.

8. Nincsenek körbezárva a szekrények oldalai
Nem csak esztétikai szempontok miatt kell és érdemes körbezárni a szekrények oldalait, praktikus okai is vannak. Az élzáratlan oldalakba ugyanis könnyebben bekerül a kosz, por és baktériumok, valamint a nedvességet is könnyebben veszi át a laminált lap, ami egy konyhában könnyedén előfordulhat. Egy új lakás vagy ház esetében pedig a falakból párolgó nedvességgel is számolni kell.

9. Papírfóliával készült az élzárás
Jelenleg a piacon kétféle élzáró fóliát értékesítenek. Az olcsóbb, vékonyabb és gyengébb minőségű papírból készült élzáró fólia egy idő után lepereg vagy letöredezik a szekrény széléről. A javítása nagyon időigényes és soha nem lesz igazán tökéletes. Az ABS alapú élzáró fóliák erősebbek, nagyobb méretválaszték áll rendelkezésre belőlük, így szabadabban is lehet velük tervezni.

Rémálmaidban se jöjjön elő egy szerkezetileg hibás konyha?
Válaszd a HOWA bútort, megtervezzük és megvalósítjuk álmaid konyháját »

További bejegyzések

Útmutató a divatos és praktikus főzés zónához
2017.06.22.

Útmutató a divatos és praktikus főzés zónához

Nemcsak gyönyörű, hanem élvezetesen használható és praktikus konyhára vágysz? Akkor oszd fe …

Elolvasom
5 modern megoldás a kényelmes konyháért
2017.06.15.

5 modern megoldás a kényelmes konyháért

Egy jól megtervezett konyhában nemcsak rengeteg plusz tárolóhelyet nyersz, hanem rendszerezette …

Elolvasom
Milyen elrendezés illik a konyhámhoz?
2017.06.08.

Milyen elrendezés illik a konyhámhoz?

Teszi fel a kérdést már a tervezés előtt az, aki praktikus és kényelmesen használható konyhár …

Elolvasom

A Howa bútorról

Legyél a barátunk

instagram.com/HowaButor