+36-30/641-76-13

álmaid bútorai gyorsan, kompromisszumok nélkül

Menü Keresés

HOWA Blog

Álmaid bútorai gyorsan, kompromisszumok nélkül

2016.10.06.

Fehérboros kalandozások HOWA-módra

A következő receptem története úgy indult, hogy az én kicsi lányom, Csenge a legkissebbik, bejelentette, hogy vasárnap sajtlevest és szoszis húst szeretne enni.

A nap szépen sütött, ahogy egy őszi napon kell, úgy, hogy az ember jobb kedvre derüljön. Megbontottam egy üveg Törlei fehérbort, hogy jöjjön az ihlet és elkísérjen egy érzés a főzésem során. Minden megvolt a tökéletes ebédhez. A menü is összeállt a fejemben, már csak apró módosítások kellettek.

Szeretek spontán főzni, nem ragaszkodni a leírtakhoz, mindíg egy kicsit hozzárakni az ételhez.

Így a vasárnapi menünk a következőképpen alakult:

Előétel: Fehérboros majonézes burgonya
Leves: Fehérboros sajtleves
Főétel: Sajtos besamelmártásos csirkemell

A sajtleves nagyon egyszerűen elkészíthető leves, aki nem szeret sok időt tölteni a konyhában ideális választás számára. Két fej hagymát apróra vágok és elkezdem pirítani, természetesen vajon :)

A hagymát addig pirítom, amíg szép aranysárga nem lesz. Imádom a vajban piruló hagyma látványát és persze az illatát is. Ha megpirult a hagyma megszórom két evőkanál liszttel és azt is megpirítom, amíg szép világos barna nem lesz. Ha megpirult felengedem egy kis vízzel, visszateszem a főzőlapra és kevergetem, amíg csomómentes nem lesz a rántás. Aztán felengedem kb. két liter vízzel, beleteszek két leveskockát és ízesítem sóval, borssal és szerecsendióval.

Miközben kóstolgattam művemet, rápillantottam a poharamra és megvilágosodtam. A fehérbor tökéletesen illik a sajthoz és a csirkéhez is, így tehát kézenfekvő volt, hogy ma ezen gondolat mentén fogok főzni. Azonnal öntöttem két deci bort a levesbe és már reszeltem is az előkészített sajtot. Addig a bor szépen összért a levessel. Trapistát és füstölt sajtot szoktam beletenni a sajtlevesbe, de sajnos éppen nem volt otthon füstölt sajtom. Persze ettől nem rémültem meg, így cheddar sajt került bele.

Nem szoktam venni cheddar sajtot, de a minap kedvező áron adták, ezért vettem egy kis darabot. Egy korty bor után, gondoltam megkóstolom, milyen is a sajtunk. Hát, kedves olvasóim, azt az ízbombát azokat a csodálatos ízeket, amelyek szétáradtak a számban, az a frenetikus élmény szinte leírhatatlan. A cheddar sajt egy kulináris élmény, főleg fehérborral leöblítve, mindenkinek javaslom ha barátokat vár egy kis csevegésre, tálajon fel apró kockákra vágott cheddar sajtot egy üveg borral és garantált a jó hangulat. De ne térjünk el a tárgytól, szóval belereszeltem a sajtokat a levesbe, felforraltom és már kész is volt a leves.

Miközben készítettem a levest, feltettem főni a burgonyát is, kb 2-2,5 kilót, rengeteg sóval ( 3-4 evőkanállal ), aztán mehet rá a fedő. Forrás után szépen visszavettem alacsonyabb fokozatra, folyamatosan figyeltem a keménységét. A majonézes burgonyát nem szabad sem túlfőzni sem keményen hagyni, az előbbi esetben kásás lesz a salátánk, az utóbbiról meg ne is beszéljünk. Nincs annál kiábránditóbb, amikor a burgonya kemény. Pedig megtörtént velem egyszer egy neves étteremben, hogy keményen szolgálták fel a burgonyasalátát, na azóta sem jártam náluk, de nem is fogok.

Amíg főtt a burgonya, elkészítettem a tartarmártást. Én bolti majonézből szoktam készíteni, de lehet hagyományosan is, szalmonella miatt is jobban kedvelem a bolti majonézt, meg persze gyorsabb is. Két nagy tejfölhöz teszek egy közepes 620 grammos majonézt, ebből sok lesz, de nincs az a mennyiség, amit Lucám, a középső lányom meg ne bírna enni. Beleteszem a mustárt, porcukrot, borsot, sót, citromlevet és persze a bort, aztán habverővel összekeverem. Addig ízesítem, amíg finom pikáns nem lesz. Egy kicsit lehet sósabbra csinálni, mert a burgonya úgyis elszívja a sót.

Ha kész a tartármártás, kb. ¼-ét kiveszem a keverőtálból, azt meghagyom tartaléknak. Felszeletelek két nagy fej lilahagymát és beleteszem a tartármártásba. Közben már megfőtt a burgonya, engedek rá hidegvizet és megpucolom. Figyelem a csírahelyeket ne hagyjuk bent, mert az nagyon kiábrándító.

Miután megpucoltam a burgonyát, hagyom egy kicsit hűlni, utána szépen belevágom a tartárba. A nagyobb burgonyákat hosszában elvágom és úgy szeletelem. Szeletelés közben megkevergetem a burgonyát, így nem törik össze annyira a salink. Akkor jó a salátánk ha a burgonya egy kicsit úszik a tartármártásban, ne legyen száraz, mert a burgonya beszívja a mártást, ha kell rakjunk még bele a félretett mártásunkból. Ha esetleg maradt a félretett mártásból, tegyünk a maradékba csemegekukoricát és egy kis apróra vágott lilahagymát, így már kész is a majonézes kukorica is :)

Miután sikeresen elkészítettem a salit, hűtőbe teszem, legalább 2 órára, így össszeérnek az ízek, bár Lulim ezt nem szokta megvárni.

Nos készen vagyok a levessel és a majonézes borgonyával is, már csak a sajtos besamelles csirkemell van hátra, de ahogy a sorozat írók szokták csinálni, hagyunk témát a jövő hétre is, mivel ez az írásom egy kicsit hosszúra nyúlt, ezért folyt.köv jövő héten.

Leves hozzávalói, igazából nem szoktam pontosan mérni a hozzávalókat, érzésre rakom a fűszereket is. A mennyiségek csak tájékoztató jellegűek, kóstolgassatok sokszor, úgy biztos a siker.

Fehérboros sajtleves

Hozzávalók:
2 fej hagyma
100 gr vaj
2 ek liszt
2,5 l. Viz
2 leveskocka, ki mit szeret jobban
100-150 gr. sajt vegyesen
só, bors, szerecsendió és végül de nem elhanyagolhatóan a fehérbor.

Majonézes burgonya

Hozzávalók:
2 nagy tejföl
600 gr majonéz
2-3 ek porcukor
3-4 tk mustár
1 ek citromlé
1 deci fehérbor
só, bors
2,5-3 kg burgonya, óvatosan főzve
3-4 fej lilahagyma

További bejegyzések

Útmutató a divatos és praktikus főzés zónához
2017.06.22.

Útmutató a divatos és praktikus főzés zónához

Nemcsak gyönyörű, hanem élvezetesen használható és praktikus konyhára vágysz? Akkor oszd fe …

Elolvasom
5 modern megoldás a kényelmes konyháért
2017.06.15.

5 modern megoldás a kényelmes konyháért

Egy jól megtervezett konyhában nemcsak rengeteg plusz tárolóhelyet nyersz, hanem rendszerezette …

Elolvasom
Milyen elrendezés illik a konyhámhoz?
2017.06.08.

Milyen elrendezés illik a konyhámhoz?

Teszi fel a kérdést már a tervezés előtt az, aki praktikus és kényelmesen használható konyhár …

Elolvasom

A Howa bútorról

Legyél a barátunk

instagram.com/HowaButor