Édes-krémes őszi illatok a fazékból! Így készül a Howa-féle sütőtökkrémleves
Szeretem az őszt, szeretem a párás reggeleket, az ősz illatát. Persze akkor a legszebb, ha lassan-lassan előbukkan a nap is, nincs is üdítőbb, mint az őszi napsütésben napfürdőzni. Az őszi erdők még egyszer utoljára az évben csodás és színes ruhájukat vetik fel, talán ekkor láthatjuk a legszebb árnyalatait az erdőnek.
Megmutatják még egyszer, hogy élnek, léteznek, figyelj oda rám vándor, ki elmész mellettem. Készülnek a télre, a pihenésre, de még ősszel hirdetik, hogy tavasszal ismét kirügyeznek.
Reggel, amikor dolgozni megyek, a balfi dombok között haladok autómmal, a fertőparti úton, hátam mögül kel fel a nap, szinte érzem a nap melegét. A nap csodálatos színekbe öltözteti az erdőt és a domboldalakon elterülő szőlősöket. A barna, sárga, rozsdabarna és vörös minden árnyalatát látom magam előtt, leengedem az ablakot és megtöltöm tüdőmet az ősz illatával.
Szeretnék megállni, hogy belém égjen a látvány, persze vár a munka, de boldogan haladok tovább, mert holnap ismét láthatom ezt a csodát. Így kezdem a reggeljeimet, nem csoda hát, hogy boldogan érek be a műhelyembe.
Ha ősz, akkor itt van az ideje a sütőtökkrémlevesnek is, finomabbnál finomabb sütőtököket lehet kapni, ki ezt, ki azt szereti, én a hosszúkásat részesítem előnyben, valamiért jobban szeretem, talán ízletesebb.
A receptet nem én találtam ki, bár egy kicsit én is beletettem. Ha szeretnék valamit főzni, már nézem is a neten milyen recepteket találok, általában több receptből készítek egyet, kiragadom azokat az alapanyagokat amelyek tetszenek és azokból gyúrok egy receptet. Nos ez a leves is így készült.
Sütőtökkrémleves Howa-módra
Vettem egy nagy sütőtököt, azért nagyot mert egy részét megsütöm, imádom a sült sütőtök illatát, ha kinézek az ablakon és netalántán borongós az ősz, az sem probléma, mert bent meleg van és finom illatok terjengenek, melyek elűzik a rossz hangulatot is.
A tököt feldarabolom, megpucolok egy nagy hagymát, vagy kettő közepeset. Vajat olvasztok egy edényben és beleteszem a viszonylag durvára vágott hagymát. A hagyma méretének nincs jelentősége, mert a végén turmixolni fogom a levest.
Elkezdem pirítani a hagymát, jól megpirítom, legyen szép aranysárga, hiszen ősz van. Miután megpirult a hagymám beleteszem a felkockázott tököt, azt is pirítani kezdem, de közben már megpucolom a krumplit, amivel be fogom sűríteni a levest. Nem használok sem habarást sem tejfölt vagy tejszínt. Legalább három közepes darab kell.
Nos, amikor már kezd pirulni a tök, teszek rá egy evőkanál mézet és egy kávéskanálnyi gyömbért, azzal pirítom tovább amíg a tök szottyos nem lesz, vagy a méz nem kezd el karamellizálódni.
Következő lépésként, beleteszem a felkockázott krumplit, felöntöm annyi vízzel hogy ellepje a hozzávalókat, beleteszek egy leveskockát, ki mit szeret.
Sóval borssal és a végén szerecsendióval ízesítem. A szerecsendióval vigyázzunk, én imádom, de ha sokat teszünk belőle kesernyés lehet az étel.
A végén leturmixolom és már kész is a levesünk.
Tálalhatjuk pirított tökmaggal vagy pirított baconszalonnával, de amit mindenképpen teszek bele, az a tökmagolaj.
Uraim nagyon fontos számunkra a tökmagolaj, figyeljünk oda magunkra is.
Így készítem én a sütőtök krémlevest, jó étvágyat hozzá, várom észrevételeiteket.
Hozzávalók:
- 1 nagy sütőtök
- 1 nagy fej hagyma
- 3 közepes krumpli
- 20-25 g vaj
- 1 ek méz
- 1 kk gyömbér
- Só fehérbors ízlés szerint, én szeretem ha egy kicsit pikáns a borstól.
- Szerecsendió
Tálaláshoz
- Pirított tökmag
- Pirított bacon
- Tökmagolaj és persze a fantáziád, tedd hozzá magad :)


