+36-30/641-76-13

álmaid bútorai gyorsan, kompromisszumok nélkül

Menü Keresés

HOWA Blog

Álmaid bútorai gyorsan, kompromisszumok nélkül

2017.01.19.

Így varázsolj U-alakú konyhát

Ha jól tervezed meg a konyhádat, rengeteg időt és munkát spórolhatsz meg. Érdemes ezért úgy kialakítani az elrendezést, hogy minden kézre álljon, ehhez az egyik legjobb megoldás az U-alakú konyha.

Nézzük, hogyan rendezheted be konyhádat a munkafolyamatok szerint úgy, hogy a használata igazi élmény legyen.

Az U-alakú konyhú konyha tervezése 3 lépésben

1. lépés: tervezz előre

Fontos, hogy előre átgondold, milyen gyakran, mire és hogyan használod majd a konyhát. Természetesen sütsz és főzöl benne, de azért nem árt ha valahova el tudsz pakolni és akad hely a tálalásnak is. Érdemes ezért a különböző munkafolyamatok szerint felosztani a konyhát, vagyis zónákat kialakítani úgy, hogy az összetartozó tevékenységeket egy helyen végezhesd.

Sok bosszankodást spórolhatsz meg azzal, ha a reggelihez szükséges dolgokat egymáshoz közel tárolod. Máris jobban indul a napod, ha nem kell reggel sietség közben egymáshoz közeli helyeken találod meg a gabonapehelyet, a tejet, a gyümölcsöket vagy éppen kávé hozzávalóit.

Helyezd a tűzhely alatti, vagy egyéb közeli fiókokba a főzéshez szükséges edényeket, főzőkanalakat és az olajat. Így sokkal gyorsabban elkészül az ebéd.

Értékes időt spórolhatsz magadnak, ha az U-alakú konyhában a mosogatógépet és a tányérok fiókját egymással szembe helyezed. Így kipakoláskor nincs más dolgod, mint hátranyúlni és máris minden a helyén van.

2. lépés: Oszd fel a területeket

Na de pontosan milyen munkafolyamatokat érdemes megkülönböztetned és ezek milyen sorrendben passzolnak a leginkább egymáshoz? Nézzük az U-alakú elrendezést, amitől konyhádban minden olyan simán megy majd, mint a vízfolyás. Az alábbi munkafolyamatok szerint érdemes felosztani a területeket:

Tárolás zóna
Konyhádba belépve mindkét oldalon alakíts ki egy-egy kisebb tárolás zónát. Ide kerülhet a kamraszekrény és a hűtő. Így a vásárlásból hazaérve rögtön megszabadulhatsz a a több kilós súlyoktól, a konyha használata közben pedig minden kézre is áll majd.

HOWA tipp: A fiókos kamraszekrénybe úgy rakhatod el az összes tartós élelmiszert, hogy még a konyhai gépeknek is marad bőven hely. Nézd meg itt »

Előkészítés zóna
Miután feltöltötted a kamraszekrényt már neki is állhatsz főzni. Az előkészítés zónája a konyhai műveletek alfája és omegája, nem véletlenül kerül központi helyre. Minden más zónát eköré építs fel. Így miközben fűszerezed a húst bármikor kinyúlhatsz jobbra és megkeverheted a levest a tűzhelyen. Vagy balra fordulva kézre áll a mosogatógép is, így a ragacsos tálakat azonnal pakolhatod is be, és nem foglalják fölöslegesen a helyet a pulton.

A legtöbb munkát itt végzed majd, így ez a zóna nemcsak a legnagyobb helyet, hanem a legkomolyabb rendszerezettséget is igényli. Úgy pakolj el, hogy minden főzéshez szükséges fűszer és alapanyag kézre álljon.

Mosogatás zóna
A mosogatásnak állsz neki a legnehezebben? Nem vagy vele egyedül!
Rakd ezt a területet az előkészítés zónája mellé, így amint kikeverted a sütemény tésztáját az összes lisztes, krémes kanál mehet a mosogatóba. Így nem csak az előkészületeket könnyíted meg azzal, hogy átláthatóvá teszed a pultot, hanem már előkészíted a mosogatást is. Sokkal könnyebben ráveszed magad a főzés utáni takarításra, ha már csak át kell öblítened a tálakat.

Főzés/sütés zóna
Az előkészítés zóna másik oldalán mi más helyezkedhetne el, mint a főzés és sütés területe. Bár a desszertet még el kell készítened, de közben a tésztát és a szószt már felteheted a tűzre. Bármikor ránézhetsz és megkeverheted, hiszen az U-alakú elrendezésnek köszönhetően a munkalap és a tűzhely egyszerre áll kézre.

Hogy még inkább megkönnyítsd a főzés menetét, rakd a tűzhely mellé az edényeket, a serpenyőket és fakanalakat is, ezzel sok bosszúságot és időt próbolhatsz magadnak, hiszen U-alakú elrendezésnek köszönhetően bármit kényelmesen elérsz. Itt további praktikus tárolásimegoldásokról is olvashatsz »

Tálalás zóna
A tálalás zónáját helyezd a főzés/sütés zónával szembe, így amelyik ízletes fogás elkészült már emelheted is át a tűzhelyről a tányérokra, de közben könnyedén ránézhetsz a húsra is nehogy túlsüljön. Az U-alakú konyha elrendezése még a véletlen balesetekre is felkészült. Ha kiöntenéd a levest vagy tálalás közben lefolyik a tányérról a spagettiszósz, máris kezed ügyébe akad a mosogatás zónából egy szivacs mielőtt bármi a pultra száradna.

3. lépés: alakíts ki okos rendszereket

Az U-alakú elrendezést még hatékonyabbá teheted néhány egyszerű trükk segítségével:

- A teljes kihúzású fiókokkal több tárolóhelyet nyersz, a nagyobb edények mögé berakhatsz kisebb keverőtálakat is. Az egyidejűleg használt eszközeid így még könnyebb tárolhatod egy helyen.
- Az ORGA-LINE belső osztórendszerei segítenek abban, hogy a fedőket anélkül tárolhasd, hogy azok elcsússzanak vagy eltörjenek, mikor kihúzod a fiókot.
-A még praktikusabb tárolás érdekében alakíts ki ergonómiai szinteket is. Vagyis a leggyakrabban használt tányérokat tedd szemmagasságba, míg a legritkábban használt gyúródeszkát legalulra.

Ha minden kézre áll a konyhában, akkor a mindennapi reggelitől kezdve, egy több fogásos ünnepi lakoma elkészítéséig, minden gyerekjátékká válik.

Te is szeretnél egy élvezetesen használható konyhát, de nem jutsz el a tervezésig?
Fordulj bátran hozzám és együtt megalkotjuk álmaid konyháját!
Kérj ingyenes ajánlatot »

További bejegyzések

Útmutató a divatos és praktikus főzés zónához
2017.06.22.

Útmutató a divatos és praktikus főzés zónához

Nemcsak gyönyörű, hanem élvezetesen használható és praktikus konyhára vágysz? Akkor oszd fe …

Elolvasom
5 modern megoldás a kényelmes konyháért
2017.06.15.

5 modern megoldás a kényelmes konyháért

Egy jól megtervezett konyhában nemcsak rengeteg plusz tárolóhelyet nyersz, hanem rendszerezette …

Elolvasom
Milyen elrendezés illik a konyhámhoz?
2017.06.08.

Milyen elrendezés illik a konyhámhoz?

Teszi fel a kérdést már a tervezés előtt az, aki praktikus és kényelmesen használható konyhár …

Elolvasom

A Howa bútorról

Legyél a barátunk

instagram.com/HowaButor